Ontdek de Kracht van de Natuur & Magie van de Maan…

Afscheidsritueel in de natuur

Hierbij wil ik graag een bijzonder moment met je delen dat plaatsvond vlak voor mijn vertrek. Ik had het voorrecht om een prachtig overgangsritueel te begeleiden voor Ghislaine, die een nieuwe levensfase ingaat door te verhuizen van Amsterdam naar Drenthe.

Ghislaine en ik kennen elkaar al jaren. Ze begon ooit met een e-learning Kruidenwijs en nam daarna deel aan een boomcoaching sessie. Toen al deelde ze haar droom om de Randstad te verlaten, maar ze wist nog niet hoe. Gedurende de jaren volgde ze alle cursussen bij mij en werd ze een van de Hoedster-zusters. Elk jaar bezoekt ze samen met haar moeder de Hortus om een nieuwe kruidenwis te maken.

Dit jaar kwam haar kans om te verhuizen naar Drenthe. Terwijl de makelaar in de wacht stond, besloot ze eerst een lichtsessie bij mij te doen. Tijdens haar werkpauze hadden we een hilarische online videosessie, waarbij ze midden in Utrecht een rustig plekje zocht en ik haar een lichtsessie gaf, voor de meest gunstige uitkomst.

Twee weken later hoorde ik dat de verhuizing razendsnel zou plaatsvinden. Ik bewonderde haar vermogen om alles in een sneltreinvaart te realiseren, terwijl ze de tijd neemt om alles goed te overdenken.

Ghislaine vroeg me om een afscheidsritueel voor haar te faciliteren. Ze wilde niet met verdriet afscheid nemen, maar de waarde van haar tijd in Amsterdam eren, samen met de mensen die belangrijk voor haar zijn geweest op het pad van haar hart. We kozen een plek die zij graag bezocht in het Twiske voor het ritueel.

Op woensdagavond 17 juli, met de wassende maan, kwamen we samen. De Wachters van de Windrichtingen werden aangeroepen om de plek en het ritueel te openen en te zegenen. Het was bijzonder om te zien hoe iedereen, inclusief enkele tieners (ze werkte in het onderwijs), actief meededen. Ghislaine kreeg de ruimte om te reflecteren op haar pad van het hart.

Vervolgens kreeg iedereen een rood en wit lint om terug te kijken en vooruit te blikken, wat zorgde voor een prachtig persoonlijk moment met haar. Deze linten werden in de kleine Abeel gebonden, de boom die haar zo heeft geholpen in tijden van onbalans.

Ghislaine wilde ook dat iedereen bewust werd van hun eigen Pad van het Hart. De gasten werden gevraagd een natuursymbool te zoeken dat belangrijk is voor hun hart en dit te delen in een cirkel. Ik zou aan deze cirkel een lichtsessie geven. Maar het leek me mooi om dit met elkaar te doen, dus nodigde ik de deelnemers uit om mee te doen, wat een prachtige licht en positieve energie teweegbracht.

We sloten het ritueel af door de Wachters van de Windrichtingen en alle aanwezigen te danken. Het was een magisch moment en ik ben vereerd dat ik dit mocht begeleiden. Het was prachtig om te zien hoe Ghislaine op deze manier passend afscheid nam van een plek die haar zoveel heeft gebracht.

Yvonne Vrijhof – Heks & Kruid 🌿